slechtste belegger

De slechtste belegger van Nederland

Ieder jaar start er wel een online beursspel waarbij u met fictieve euro’s kunt beleggen om uiteindelijk ‘de beste belegger’ van Nederland te worden. Uiteraard nemen veel spelers hierbij extreme risico’s, die men waarschijnlijk niet hadden genomen als het echte euro’s waren geweest. Rendementen van meer dan 200% in een maand tijd komen geregeld voor. Deze blog gaat echter niet over de beste belegger van Nederland, maar over onze buurman; de slechtste belegger van Nederland.

‘Moet ik nu wel instappen?’, is een door ons veelgehoorde vraag van beleggers. Hierbij verwijzen we geregeld naar een bekend Chinees gezegde dat luidt “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.” In deze blog leggen we uit waarom het beste moment om in te stappen altijd vandaag is.

Ik stel u graag voor aan onze (ook fictieve) buurman Jan, de slechtste belegger van Nederland. Jan begint in 1970 met werken en zet jaarlijks €1000,- opzij op een spaarekening. Dit bedrag verhoog Jan elke 10 jaar met €1000,-. Jan twijfelt constant om toch te gaan beleggen, maar allerlei negatieve berichten en nieuwsontwikkelingen houden hem tegen om in te stappen. Iedere keer als Jan toch uiteindelijk heeft besloten de stap te wagen kies hij de vier allerslechtste instapmomenten van de afgelopen 50 jaar: 1972, 1987, 1999 en 2007. Jan investeert zijn opgespaarde geld telkens één dag voor de vier grootste beurscorrecties in een ETF op de MSCI World Index. Maar ondanks dat de schrik er elke keer weer goed in zit, verkoopt Jan nooit zijn ETF’s. Het credo ‘stilzitten als je geschoren wordt’ heeft hij ergens een keer opgevangen en hier houdt hij zich dan ook maar aan. Dan zou je denken: Dat is een hele effectieve manier om van al je spaargeld af te komen. Toch is niets minder waar.

 

Als je deze vier ongelukkigste momenten had uitgekozen om (in totaal €88.000,-) te investeren, dan had je nu circa €132.000,- gehad. Uiteraard geen bijzonder hoog rendement maar nog altijd winst. Als Jan de (uiteraard betere) instaptactiek van jeroen uit ons eerdere blog- miljonair worden (zonder bitcoin) -had toegepast en hij had élk jaar €1000 in dezelfde index belegd en hij had dit inlegbedrag elk jaar met slechts 2,2% verhoogd, dan had Jan na dezelfde periode van 48 jaar €510.185 op zijn rekening met ongeveer dezelfde totale inleg.

Dit ondersteunt onze visie op beleggen: Timing van het juiste in- of uitstapmoment werkt niet. Beurzen niet zijn te voorspellen en op lange termijn is de benchmark niet te verslaan. Door (periodiek) te investeren en vast te houden aan je beleggingsplan zal het vermogen op de lange termijn uitgroeien tot een mooi eindbedrag. Wij selecteren voor u wereldwijde, gediversifieerde ETF’s (Exchange Traded Funds) in de juiste verhouding om zo uw gewenste rendement op lange termijn te behalen. Zo ontstaat een optimaal gebalanceerde portefeuille met de rendementsverwachtingen passend bij uw doelstelling.

.

Meer weten over BeSmart of wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs op telefoonnummer
020 760 82 32 of vraag een beleggingsvoorstel aan.

*De weergegeven prognoses en/of verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt aan de berekende rendementsontwikkeling dan ook geen rechten ontlenen.

 


< Terug naar artikel overzicht