ETF

Fidelity lanceert ‘gratis’ indexfondsen

De Amerikaanse fondsaanbieder Fidelity lanceert vandaag (vrijdag 3-8-18) twee ‘gratis’ indexfondsen om de strijd aan te gaan met concurrenten zoals Vanquard, State Street en iShares. Voor de indexfondsen Fidelity Zero Total Market Index fund en Zero International Index fund betaald de belegger om precies te zijn 0,00% beheervergoeding. Fidelity liet passief beleggen jarenlang links liggen, maar probeert op deze manier de grote achterstand op eerdergenoemde concurrenten te verkleinen. Dat Fidelity hier helemaal niets aan verdient en het alleen maar om marktaandeel of bekendheid te doen is, is onduidelijk. De meeste indexfondsen verdienen namelijk ook aan het uitlenen van de onderliggende effecten.

De markt van ETF’s en indexfondsen groeit al jaren onstuimig omdat uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze passieve fondsen, mede door de lage kosten, de meeste actieve beleggingsfondsen ruimschoots verslaan. Vooral de marktleiders in ETF’s proberen elkaar met prijsverlagingen af te troeven, echter een kosteloze variant is nog nooit vertoond.

De kans dat u binnenkort deze indexfondsen kunt aankopen bij uw bank of broker is zeer klein, de kosteloze indexfondsen worden niet in Europa aangeboden. Dit heeft te maken met Europese regelgeving waarover we eerder schreven in het artikel “Buitenlandse indextracker blijft onbereikbaar voor Nederlandse belegger”. Honderden buitenlandse ETF’s en indexfondsen zijn sinds 1 januari 2018 onbereikbaar geworden voor de Nederlandse belegger omdat de aanbieders niet bereid zijn een essentieel informatiedocument in het Nederlands te publiceren, hetgeen een eis was van de Nederlandse toezichthouder.

.
Meer weten over BeSmart of wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs op telefoonnummer
020 760 82 32 of vraag een beleggingsvoorstel aan.


< Terug naar artikel overzicht