ETF

Actief vs passief beleggen: De Morningstar Barometer

Meer weten over vermogensbeheer ?
>>
Vraag hier gratis informatiepakket aan

Ieder jaar wordt door diverse onderzoeksbureaus, eventueel in opdracht van een bepaald mediabedrijf, onderzoek gedaan naar het verschil in rendement tussen actieve beleggingsfondsen en de benchmark die zij volgen. Grofweg iedere keer is de uitkomst dat 80% van de actieve fondsen de benchmark niet verslaat. Morningstar, het fondsenvergelijkingsplatform, heeft onlangs voor de Amerikaanse markt een specifiekere vergelijking gemaakt tussen actieve beleggingsfondsen en passieve indexfondsen/ETF’s, maar heeft daarbij ook onderscheidt gemaakt in de verschillende beleggingscategorieën. Zie hieronder de resultaten uit de halfjaarlijkse Morningstar’s Active/Passive Barometer.

(klik voor vergroting, bron: Morningstar Active/Passive Barometer)

In het onderzoek zijn ongeveer 45.000 actieve en passieve fondsen meegenomen. Deze fondsen vertegenwoordigen circa 80% van de Amerikaanse fondsindustrie. In de uitkomst wordt per categorie bepaalde wat het percentage (success rate) actieve fondsen is die de passieve fondsen uit dezelfde categorie verslaan. Dit percentage wordt verder over verschillende tijdsperiodes weergeven. Opvallend is dat in een 1-jaars periode het percentage nog ergens rond de 30 a 40% ligt, maar dat deze percentages snel dalen indien men een langere periode neemt. Ook heeft Morningstar een splitsing gemaakt bij de 10-jaars periode tussen de duurste en de goedkoopste fondsen, ook hier zijn de verschillen aanzienlijk.

Opvallend is ook dat bij de categorie obligaties met een middellange looptijd de actieve fondsen wel in staat zijn om in veel gevallen de passieve concurrenten te verslaan. Als reden wordt de aanhoudende rally van deze categorie genoemd, waarbij het nemen van extra risico goed werd beloond. Maar in het algemeen zijn de actieve fondsen er niet in geslaagd om de passieve varianten te verslaan. Het is dan ook niet gek dat de actieve fondsindustrie al jaren kampt met een flinke uitstroom van kapitaal.

.
Meer weten over BeSmart of wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs op telefoonnummer
020 760 82 32 of vraag een beleggingsvoorstel aan.


< Terug naar artikel overzicht